Αντί προλόγου

Μ’  αρέσει να ανεβοκατεβαίνω στα ορεινά, να βγαίνω ψηλά και ν΄ αγναντεύω  απ τα διάσελα, να αγκομαχώ στη σχισμάδα μιας ορθοπλαγιάς, να αναζητώ εναγωνίως το επόμενο πιάσιμο στη πλάκα του βράχου, να χάνομαι  στο δάσος, να κουρνιάζω στο μαγαζάκι  του μικροοικισμού.

Μ αρέσουν τα ορεινά και οι άνθρωποί τους.

Επιστρέφοντας στον κόσμο μου, διαπιστώνω ότι δεν μπορώ να χωρέσω στο σακίδιό μου την ομορφιά ενός τόπου, τη σοφία μιας μιας ορεινής στάνης, το κελάρυσμα ενός ορεινού ρυακιού ή το μικροσκοπικό λουλούδι στη σχισμάδα του βράχου, να  «συμπιέσω» την επιβλητικότητα μιας ορθοπλαγιάς, να περιγράψω όλο αυτά που ζω εκεί έξω.   

Έτσι, σκέφθηκα να τα βάλω κάτω με χαρτί και μολύβι και να τα ξαναζήσω.  Πριν χρόνια, τη δεκαετία του ’90, έγραφα βουνίσιες ιστορίες για το περιοδικό ΚΟΡΦΕΣ, για μια δεκαετία περίπου.

Μετά από δεκαπέντε χρόνια, μούρθε να  ξανασκύψω πάνω τους.  Φυσικά όλο αυτό τον καιρό δεν έπαψα να γυροφέρνω στα ορεινά.   

Οι βουνίσιες Ιστορίες μου δεν περιορίζονται σε «στεγνές» περιγραφές αναβάσεων και κατακτήσεων ψηλών κορφών, αλλά μέσα από ένα προσωπικό διάλογο  αναδύονται  και φωτίζονται βιωματικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, ιστορικές και  πολιτισμικές, πτυχές.

Από κει ψηλά βλέπεις, ζεις και ερμηνεύεις τον κόσμο καλλίτερα!

Τάκης Ντάσιος

8 σκέψεις σχετικά με το “Αντί προλόγου

 1. Τάκη , εγώ προσωπικά μεγάλωσα με τις ιστορίες σου , με συντρόφευαν όταν δεν μπορούσα να πάω στο βουνό , εκεί όπου έφτiαξα το ήθος και την εσωτερική μου αναζήτηση και μου και μου έδιναν ερέθισμα και σχέδια για την επόμενη μου επαφή με τον ορεινό χώρο του τόπου μας. Σε ξαναβρήκα σήμερα τυχαία και χάρηκα πάρα πολύ , μου έχει λείψει αυτή η γραφή , εύχομαι μια συνέχεια στην εικονική ιδιαιτερότητα της γραφής σου !

  Μου αρέσει!

 2. Τάκη, έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα άρθρα σου και δεν χορταίνω να τα ξαναδιαβάζω.
  Ωστόσο, δεν σου είχα γράψει ποτέ κάτι, κυρίως από αμέλεια.!!!
  Τώρα όμως θέλω να σου εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου, ΕΥΓΕ..!!!!

  Μου αρέσει!

 3. Μια φυσιγνωμία, ένα πρόσωπο, μια όψη, ένα σου βλέμμα, αντικατοπτρίζει όλα αυτά τα βουνίσια… που έζησες & ζείς, μεταφέροντάς τα μας, με εύστοχα διευκρινιστικές φωτογραφίες και καταπληκτικά ταξιδιάρικο κείμενο στο νου μας…. είσαι ένας θησαυρός!!!
  Να σαι πάντα… μέσα στη χαμόγελο, αγαπημένε Τάκη :)))
  Εύγε!!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s